Top menu

Het effect van sponsoren

Tijdens de presentatie-avond van Kenia 2010 heb ik wat verteld over mijn ervaringen in Kenia en het effect van sponsoren.

Hieronder wat ik ongeveer gezegd heb:


In Kenia hebben we veel armoede en onrecht gezien. Mensen die honger leiden. Mensen die in hele kleine krotten wonen. Kinderen met bijna geen kleren. Mensen die op een vuilnisbelt naar eten zoeken. Mensen die dood gaan aan ziektes zoals AIDS die gewoon te voorkomen zijn. Vele weeskinderen. Mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater, medische zorg en onderwijs. Noem maar op. En dan hebben we nog geeneens de meest extreme armoede van dichtbij gezien.
Tijdens en na de reis kwam al snel de vraag naar boven wat je er aan kan doen. Waar begin je? Wat helpt het? Het lijkt misschien een onbegonnen werk en je kunt soms een machteloos gevoel krijgen. Helaas is het een complex probleem wat je niet zomaar oplos.

 

In Kenia heb ik een aantal Kenianen gesproken. De meeste hadden basisonderwijs gehad (wat eigenlijk al heel bijzonder is) maar een studie volgen was te duur hoe graag ze ook wilden en hoe hard ze ook werkten. De stap naar de criminaliteit is dan heel klein en wie weet hoe het dan met hen afloopt?
Dit vind ik heel krom, wij hebben wel die mogelijkheden en middelen. Wij zouden daar ook geboren kunnen zijn en in precies dezelfde situatie kunnen zitten.
Maar er was één Keniaan die ik sprak die wel de studie kon volgen die hij wilde.
Waarom hij wel vraagt u zich waarschijnlijk af?
Hij werd gesponsord. Door iemand uit een ander land die naar hem omkijkt en hem ondersteunt. Hij was God enorm dankbaar voor die sponsor.
Daardoor heeft hij een reële kans om uit de armoede te komen.
Dit geeft aan wat voor een verschil het sponsoren van iemand kan uitmaken en dat je wel degelijk een wezenlijk en levenslang verschil kan uitmaken in het leven van iemand die in armoede leeft.

Dit moment wil ik daarom aangrijpen om jullie een mogelijkheid te bieden om er bij betrokken te raken. En dit op een leuke en persoonlijke manier. Namelijk door een kind te sponsoren via Compassion.

Zelf sponsor ik sinds een half jaar een kindje via Compassion. Hij heet Heider en woont in Colombia.
Compassion zorgt via de lokale kerk dat Heider voedsel, gezondheidszorg, scholing en bijbelonderwijs krijgt. En door mijn gebeden en brieven leert hij een kostbare les, namelijk dat er iemand om hem geeft. Dat God om hem geeft! Dat hij er toe doet en een geliefd kind van God is en dat hij geen armoede verdient maar veel meer.
Bovendien is de kans groot dat het doorwerkt op zijn familie en vrienden.
Hierdoor heeft hij een reële kans om uit de armoede te komen. Misschien word hij wel een leider die het land van binnenuit ten goede zal veranderen.

Dit kost mij maar 29 euro per maand. Dat is nog geen euro per dag. Wij hebben hier zoveel. Dat is in Kenia nog eens voor mij bevestigd. Dus dat kan ik makkelijk missen. Puur een kwestie van prioriteiten stellen. Met een klein beetje kunnen wij al een verschil maken. Je brengt met een kleine investering een enorme verandering teweeg in het leven van een kind.

Wij mogen een mosterdzaadje planten waarmee God grote dingen kan en zal doen!

In je eentje kan je niet de wereld veranderen maar wel de wereld van een kind!

Sponsor alstublieft een kind!


Dat kon zelfs die avond nog. Ik had een aantal informatie pakketjes van kinderen die nog een sponsor zochten waaronder een aantal uit Kenia (met dank aan Compassion).

 

Uiteindelijk had ik voor minimaal 1 kindje een sponsor gevonden en voor minimaal 2 zeer waarschijnlijk! Daarnaast zijn er nog een paar informatie pakketjes en folders meegenomen. Ik ben enorm blij voor die kinderen (en sponsors).

Daarbij ook vele positieve reacties gehad. Een aantal mensen die al een kindje sponsorde en mensen die het misschien later gaan doen.

Wat wel grappig was is dat Andrieske na mij wat van haar ervaringen deelde en op het eind vertelde dat ze na Kenia een kindje was gaan sponsoren via Compassion en dat ze dat ook iedereen aanraadde! Dat wist ik niet van haar en zij wist niet van mij dat ik het hier over zou hebben.

Sinds begin september ben ik een Compassion Advocate. Maar dat is misschien niet heel verrassend.

Sponsor alstublieft een kindje via Compassion! Dit kan ook heel makkelijk via de website van Compassion.

P.s. ben je hierdoor een kindje gaan sponsoren dan vind ik het leuk als je mij dat laat weten. Dat is bemoedigend voor mij!

, , , ,

4 Responses to Het effect van sponsoren

 1. Evie van Maanen 21 september 2010 at 09:23 #

  Ik wil dit bericht graag bevestigen! Ik zit momenteel in Juba, de hoofdstad van Zuid Sudan, en werk hier met straatkinderen.

  Je kunt je niet voorstellen in wat voor een andere wereld de kinderen hier leven. Hun wereld bestaat uit een paar straten van Juba, that’s it. Ze weten niets van de andere straten, steden, andere landen. Ze kunnen dit ook niet weten want hebben geen tv, geen computer, geen bed. Het meest aparte vond ik nog wel de ontdekking dat ze geen dromen hebben, geen creativiteit, geen fantasie… ze doen alles om te overleven en niet meer dan dat…

  Thuis is nauwelijks een ‘thuis’ te noemen. Ouders (als die nog leven) zijn dronken en de kinderen worden verkracht of misbruikt door familieleden of dronken voorbijgangers. Bij ons op de compound zijn er maar 2 kinderen die (nog) niet zijn verkracht of misbruikt.

  CCC is de sponsor van vele kinderen waarvan de ouders geen geld hebben voor school. Daarnaast vangen wij een aantal straatkinderen (15-25) op, op onze compound. Ze leren zichzelf te wassen, tanden te poetsen, hun kleren wassen, in te smeren met vaseline, krijgen te eten en gaan naar school.

  Helaas moeten wij de kinderen bij ons op de compound ’s avonds naar ‘huis’ sturen, omdat er nog niet genoeg geld is voor een opvanghuis waar ze ook kunnen slapen.

  Wanneer je ze ’s avonds naar ‘huis’ stuurt, weet je wat er allemaal gaat gebeuren, en wat kun je doen….?

  niks…

  Sponsors zoeken…

  Daarom: geef iedereen een kans

  • Elwin 25 september 2010 at 11:11 #

   Dank voor je reactie Evie. Erg aangrijpend wat je vertel.
   Geen hoop en geen dromen is misschien nog wel de grootste armoede.
   Lijkt me moeilijk om ze steeds weer naar ‘huis’ te moeten sturen.

   Succes met alles wat je daar doe!

 2. Anoniem 22 oktober 2016 at 20:23 #

  Hi Elwin! Ik ben/was op zoek naar meer informatie over het sponsoren van een kindje. Gelukkig heb ik jouw blog gevonden, want door alle bomen zag ik het bos niet meer. Op dit moment ben ik op de website van Compassion en ga ik me eens inlezen en eens kijken wie ik kan sponsoren.

  Heel erg bedankt voor alle informatie! Keep up the great work ^^

  • Elwin 28 december 2016 at 12:27 #

   Hoi anoniem, leuk om te horen! Graag gedaan.