Top menu

geengaranties

Geen garanties

Het sponsoren van een kind is een lange weg met veel hobbels maar het is de moeite waard en het werkt door in de familie, de omgeving en soms zelfs het land.

Eind vorig jaar heb ik mijn sponsorkind Eliana ontmoet tijdens een sponsorreis naar Peru. Ondanks dat ik haar nog maar een aantal maanden sponsorde was ze enorm blij om mij te zien. Een prachtige ervaring die ik nooit zal vergeten.

Helaas kreeg ik begin dit jaar te horen dat ik Eliana niet meer kan sponsoren door verschillende redenen. Dat is niet leuk en zo zijn er helaas meer gevallen van mensen die hun sponsorkind niet meer kunnen sponsoren door bijvoorbeeld verhuizing van het sponsorkind. Misschien heb jij wel zoiets meegemaakt. Dat kan echt pijn doen omdat je een persoonlijke band hebt opgebouwd. Veel sponsorkinderen zien hun sponsors als familie en zo zie jij je sponsorkind wellicht ook. Je bouwt een lange termijn relatie op en die valt op een keer weg.

Onuitwisbaar

IMG_1930

Je zou je kunnen afvragen waar je het voor gedaan hebt, maar je mag er zeker van zijn dat de brieven die je hebt gestuurd ze altijd bij zullen blijven. Bij elk project waar ik kwam in Peru vertelden de kinderen dat ze de brieven enorm waarderen. Die brieven zijn ankers in de stormen van hun leven. Jouw brieven, gebeden en de ondersteuning die ze ontvingen maken al een verschil en zijn onuitwisbaar.

Als je een kind sponsort via Compassion dan geef je dat kind, en daarmee de familie, een kans om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Een kans, want Compassion kan geen garanties geven. Het blijft mensenwerk en armoede is een complex probleem. Wel streeft Compassion naar excellentie en dat zag ik in Peru ook overal terug. Kinderen in armoede missen de kansen om zich te ontwikkelen en uit die armoede te komen. Compassion voorziet in die kansen, o.a. door het aanleren van vaardigheden, maar een kind moet die kansen wel aangrijpen. Maar jij hebt daar invloed op als sponsor door ze te bemoedigen via je brieven en gebeden. Misschien komen ze uiteindelijk toch niet helemaal uit die armoede, maar dan verlicht je nog wel hun leven en dat van hun familie, kunnen ze kind zijn en ontvangen ze de liefde van God.

Niet sponsoren?

IMG_1082

Moet je dan maar niet sponsoren omdat de kans bestaat dat het niet zoveel effect zal hebben als je hoopt? Ik zelf vind van niet. Jezus gaf zijn liefde aan iedereen zonder iets terug te verwachten. Het is aan de ontvanger wat die er mee doet maar dat is geen reden om dan maar niet te geven. Wel moeten we kritisch zijn op wat we geven en of dat daadwerkelijk helpt. Maar ik heb met eigen ogen gezien dat Compassion daar goed mee omgaat. Wij hebben hier zoveel kansen en mogelijkheden en die kinderen daar niet terwijl ze zoveel potentieel hebben. Het is niet meer dan rechtvaardig dat ze die kansen ook zouden moeten hebben.

Gelukkig zijn er vooral talloze voorbeelden van kinderen die uit die armoede zijn gekomen. Op het Compassion kantoor in Peru spraken we een voormalig sponsorkind die nu op het kantoor werkt, zijn familie kan onderhouden en nu zelf een kind sponsort. Terwijl veel van zijn vroegere vrienden in het criminele circuit zijn beland, drugs gebruiken of zelfs al zijn overleden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het leiderschapsprogramma waardoor er nu voormalige sponsorkinderen o.a. in het parlement zitten en hun land van binnenuit veranderen.

Dit was een gastblog dat ik heb geschreven voor Compassion.

, , , , , ,

Comments are closed.