Top menu

IMG_1352

Wevers van Dromen

Via Compassion projecten kunnen sponsorkinderen hun talenten ontwikkelen om in hun eigen levensonderhoud, en dat van hun familie, te kunnen voorzien en worden ze bemoedigd om hun dromen te realiseren. Dit zag ik realiteit worden bij mijn bezoek aan een project in Peru.

Projectbezoek
Tijdens een sponsorreis naar Peru eind 2011 kreeg ik de kans om een aantal projecten te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe Compassion werkt.

Ik was erg onder de indruk van project 231 in één van de vele sloppenwijken van Lima. Dit project wordt, net als alle anderen projecten van Compassion, gedraaid door een lokale kerk en het wordt gedragen door vele gepassioneerde en toegewijde vrijwilligers.

Holistisch
We werden hartelijk ontvangen en kregen al snel een rondleiding in groepjes door het project.

Compassion heeft een holistische aanpak, dat wil zeggen dat er op meerdere gebieden aandacht is voor een kind: fysiek, sociaal, cognitief & spiritueel. Armoede is een complex probleem met meerdere kanten en dat is dus ook niet te bestrijden met slechts één oplossing. Al die gebieden moeten in orde zijn wil een kind zich kunnen ontwikkelen.

Deze aspecten zag ik ook op dit project duidelijk terugkomen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld voedzaam eten en ontvangen ze gezondheidscontroles, worden er interactieve activiteiten georganiseerd waarin ze leren hoe zich moeten gedragen in de maatschappij, krijgen ze hulp met huiswerk en lezen ze uit de Bijbel.

IMG_1294

Ze leerden op het project verschillende vaardigheden zoals zeefdrukken, manicuren, koken, bakken, timmerwerk en het maken van sieraden. Wat ik erg mooi vond om te zien was dat ze er ook leren om eetbare planten te verbouwen. Op het eind van het bezoek kregen we een aantal t-shirts mee die ze zelf hadden bedrukt.

IMG_1341

De kinderen werden ook gestimuleerd om na te denken over hun dromen, wat ze willen worden en wat hun visie is. Het is goed om daar vroeg mee te beginnen.

Veel kinderen zijn door dit project al bevrijd uit armoede doordat ze vaardigheden hebben geleerd om in hun eigen levensonderhoud, en dat van hun familie, te voorzien.

Mijn sponsorkind uit Colombia schreef dat zijn project “Wevers van Dromen” heet. Een erg toepasselijke naam voor een project.

Brieven
De invloed van brieven op de ontwikkeling van een sponsorkind is niet te onderschatten. Een vrijwilliger vertelde ons dat de kinderen die wel brieven van hun sponsors ontvangen zich over het algemeen beter ontwikkelen dan kinderen die geen brieven ontvangen. Dit helpt in hun eigenwaarde en is een bemoediging.

Als je een kind sponsort zou ik je willen aanmoedigen om te schrijven. Dat is tegenwoordig online zo gebeurd of stuur eens een postkaart of foto met een paar mooie woorden voor je sponsorkind. Een klein gebaar met grote betekenis.

Verander het verhaal
Er zit zo veel verborgen potentie in al die vele kinderen die in extreme armoede leven. Het is toch zonde als ze door omstandigheden en gebrek aan kansen, die jij en ik wel gehad hebben, nooit de mogelijkheid krijgen om te worden zoals God ze bedoeld heeft?

Maar gelukkig hoeft dit niet het einde van het verhaal te zijn, jij kan het verhaal veranderen.

“Wat wij doen, is slechts een druppel in de oceaan. Maar als we het niet deden, zou de oceaan kleiner zijn vanwege deze ontbrekende druppel” ~ Moeder Theresa

Dit was een gastblog dat ik heb geschreven voor Compassion.

, , , , ,

Comments are closed.