Top menu

CollecteesLogo

De geboorte van Collectees

Update 22 augustus: Er staat nu een tijdelijke website online op collectees.org, laat je e-mailadres daar achter en je hoort als eerste wanneer Collectees lanceert.

De laatste tijd was het wat rustiger op mijn blog maar met een goede reden. Al ongeveer anderhalf jaar loop ik rond met een idee dat de laatste maanden steeds concreter is geworden en ik heb besloten hier een sociale onderneming van te maken. Een grote spannende stap in mijn leven maar die ik weloverwogen en met veel enthousiasme neem.

Het vele onrecht en de armoede in deze wereld breekt mijn hart en ik wil graag in het leven van mensen een positieve verandering brengen en anderen inspireren dat ook te doen. Maar wel op gelijke voet en in samenwerking met hen die we willen helpen. Ook hou ik van creativiteit en geloof ik in de kracht er van om mensen samen te brengen en het in te zetten voor een betere wereld. Daar ligt mijn passie.

Ik geloof dat we met creativiteit samen een betere wereld kunnen creëren.

Maar jonge mensen ondersteunen niet zo makkelijk meer structureel een goed doel, veel creativiteit kan door omstandigheden niet tot uiting komen en veel jonge ontwerpers hebben moeite om rond te komen.

Dit wil ik aanpakken door een online crowdfunding platform, genaamd Collectees, op te zetten waar creativiteit ingezet kan worden om samen een betere wereld te creëren. Elke maand wordt er een uniek t-shirt verkocht dat gemaakt is in samenwerking met mensen die geholpen worden door een goed doel en waarvan een gedeelte van de opbrengst naar dat goede doel gaat.

Er wordt elke maand een samenwerking aangegaan met een ander goed doel. Mensen die door dat goede doel geholpen worden (denk bijvoorbeeld aan kinderen in armoede, ex-gedetineerden of mensen met een handicap) maken een aantal tekeningen en een jonge ontwerper maakt op basis van die tekeningen een trendy t-shirt dat alleen die maand te koop zal zijn en uiteraard eerlijk en duurzaam geproduceerd wordt.

Naast financiering van het goede doel wordt ook de bewustwording vergroot. Het opgehaalde geld moet, indien mogelijk, (in)direct ten goede komen aan de tekenaars en daar moet naderhand een rapportage van aangeleverd worden zodat de kopers kunnen zien dat het geld goed terecht komt. Het goede doel krijgt op deze manier ook de kans om vertrouwen te winnen bij de kopers en ze te overtuigen tot een structurele ondersteuning. Al bestaande vaste donateurs kunnen met een t-shirt het goede doel extra ondersteunen en promoten.

Dit levert voor iedereen winst op:

 • Goede doelen krijgen de mogelijkheid om in een korte tijd veel mensen er toe aan te zetten om hun te steunen, de bewustwording te vergroten en het biedt ze de kans om vertrouwen te winnen bij de kopers.
 • Mensen die geholpen worden door het goede doel krijgen de mogelijkheid om hun eigen creativiteit in te zetten om hun omstandigheden te verbeteren of iets terug te doen voor het goede doel.
 • Jonge ontwerpers krijgen een podium om te laten zien wat ze kunnen, een vergoeding en de mogelijkheid om een goed doel te helpen.
 • Als koper ontvang je een uniek, trendy en eerlijk t-shirt met een verhaal en je ondersteunt er direct een goed doel mee.

Een uniek t-shirt dat niet vóór maar mét de mensen die er door geholpen worden is gemaakt.

Dit ga ik naast mijn huidige werk bij Netbasics in deeltijd opzetten vanaf juli, maar ik ga er eerst even een aantal dagen tussenuit met een heerlijke citytrip naar Parijs. Eind dit jaar hoop ik te starten met de verkoop.

Het eerste goede doel waar ik mee ga samenwerken is Compassion. Mocht je als goed doel ook een samenwerking willen aan gaan voor een maand dan hoor ik het graag, neem dan contact met mij op. Ook als je een goede ontwerper bent, of kent, die voor een goed doel een mooi t-shirt wilt maken of als je mij op een andere manier wilt helpen.

Het volgende plaatje kwam ik tegen op Pinterest en zegt precies waarom ik hier aan begin:

lovenotetoentrepreneurs

, , , , , , ,

3 Responses to De geboorte van Collectees

 1. Joke van der Boon 26 juni 2013 at 20:32 #

  Wat een mooi initiatief Elwin, geweldig! Hier gaat mijn hart sneller van kloppen! Heeeeel veel succes en zegen hiermee! Mocht ik je ergens mee kunnen helpen, geef het gerust aan! En natuurlijk wil ik ook een keer een shirt ontwerpen, lijkt me te gek!

 2. Joost van der Drift 26 juni 2013 at 21:05 #

  Succes Elwin!

 3. Matthijs Visscher 26 juni 2013 at 21:43 #

  Sociale ondernemingen zijn fantastisch. Gaaf dat je een manier hebt gevonden om een sociale onderneming op te zetten. Heel veel succes een zegen. Ik ga zeker een t shirt kopen. Groet, Matthijs