Top menu

Fotoboek Woning Utrecht-West

Aannemer Bjeno kwam naar mij toe met de vraag of ik een leuk boekje kon maken met foto’s van het eindresultaat van een verbouwing, om mee te geven aan zijn klant.

Na bespreking en doorvragen kwamen we tot de conclusie dat er meer waarde was te behalen door het fotoboek in te zetten als casestudy van dit project. Hiermee kan hij tonen hoe hij werkt en wat hij kan betekenen voor potentiële klanten. Zij kunnen zich dan makkelijk verplaatsen in de schoenen van deze klant. Dit verhoogt de kans op vergelijkbare projecten en klanten, waar Bjeno naartoe wil. Daarnaast is het nog steeds een leuk aandenken om mee te geven aan zijn klant. Ook wilde Bjeno de foto’s graag vrij gebruiken op zijn website en andere uitingen.

De prijs die ik had opgesteld was een vaste prijs, gebaseerd op de bovenstaande waarde die het voor Bjeno zou creëren.

Ik heb de overzicht foto’s gemaakt met een groothoekobjectief om de kamers er representatief op te krijgen. Voor elke uiteindelijke foto heb ik meerdere foto’s gemaakt met verschillende belichtingen en deze samengevoegd om tot de beste belichting te komen. In de nabewerking heb ik ervoor gezorgd dat de texturen en vlakken er extra uitspringen en dat de verticale lijnen recht zijn.

Het fotoboek moest handzaam zijn en iemand moet het in 1 keer volledig willen doorbladeren.

Ik heb gekozen voor een serieuze, rustige en strakke vormgeving met een gevoel van warmte. Dit past goed bij Bjeno’s karakter, de zakelijke toepassing en de strakke lijnen en vlakken van het interieur. Door de rustige opzet met veel witruimte speelt de inhoud de hoofdrol en komen de foto’s tot hun recht. De kleur van de titels heb ik gelijk gesteld aan het blauw in Bjeno’s huisstijl.
De foto’s van voor en tijdens de verbouwing toon ik wat kleiner, omdat deze minder belangrijk zijn dan het eindresultaat en van mindere kwaliteit zijn en daardoor ook niet geschikt zijn om heel groot af te drukken.
Ik varieer in layout in verband met het verschillend aantal foto’s per onderdeel en om het interessant te houden. Maar het is wel met genoeg consistentie gedaan om de herkenbaarheid te bewaren. De meest interessante foto’s heb ik zoveel mogelijk ruimte gegeven.
Op de cover en het 1e blad toon ik alleen de hoogst nodige informatie, zodat de lezer niet overspoeld wordt met informatie. De bedrijfsgegevens heb ik expres op het eind gezet, want als mensen het boekje doorbladeren en geïnteresseerd raken dan komen ze automatisch op die pagina uit (bovendien verwacht men het aan het begin of het eind).

De aangeleverde teksten heb ik nog wat gecorrigeerd op taal- en spelfouten. Na een laatste controle van Bjeno en een paar kleine tekst aanpassingen heb ik een proefexemplaar besteld. Nadat ik tevreden was met het proefexemplaar kon Bjeno zelf zijn gewenste aantal fotoboeken bestellen via Blurb. Hierdoor hoeft hij niet direct een groot aantal boeken te bestellen om maar genoeg voorraad te hebben, maar kan hij alleen het aantal bestellen wat hij eerst nodig denkt te hebben. Als hij door zijn voorraad heen is, kan hij gewoon weer een nieuw aantal bestellen, zonder tussenkomst van mij. Ik heb ook gekozen voor Blurb vanwege de goede kwaliteit en de InDesign plugin waardoor ik volledige vrijheid had over de vormgeving.

Bjeno was erg tevreden over het eindresultaat en gaf aan dat het precies was zoals hij het zich had voorgesteld.

Opdrachtgever

Bjeno Verbouw & Renovatie